Co to jest laparoskopia?

Przede wszystkim wyjaśnijmy pojęcia:

LAPAROTOMIA – to metoda tradycyjna, klasyczna, stosowana od początków chirurgii, czyli rozcięcie brzucha. Nacięcie poziome lub pionowe, na około 12-30 centymetrów. Skuteczna i nadal stosowana, ale powoduje znamienny uraz tkanek, pozostawia dużą bliznę i pacjentka wraca do zdrowia powoli. LAPAROSKOPIA – to metoda nowoczesna, często określana operacją przez „dziurkę od klucza”. W przeciwieństwie do tradycyjnej metody operacji jamy brzusznej, operacja laparoskopowa nie wymaga wykonania dużego, rozległego nacięcia powłok brzusznych, a jedynie 3-4 niewielkich nacięć. Chirurg może dzięki temu operować dużo precyzyjniej i w sposób niemal bezkrwawy. Powrót pacjentki do zdrowia jest znacząco szybszy, zarówno proces gojenia się tkanek we wnętrzu ciała, jak i skóry jest o wiele krótszy.